Ο κατάλογος delivery επηρεάζει την επιλογή σας;

Ναι - 77.2%
Όχι - 22.8%

Συνολικές ψήφοι: 145
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: 30 Ιουν 2016 - 00:00

pithari diogeni banner

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ή ΤΙΜΗ

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

best price guaranteeΚανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές. Δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι μετά από τα γνωστά διατροφικά σκάνδαλα και περιστατικά, ο καταναλωτής ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο στην ποιότητα και στην ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό ακριβώς υποδεικνύουν τα αποτελέσματα της… σεμνής δημοσκόπησης στην ιστοσελίδα του fagito.com.

H συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως η ποιότητα είναι το κύριο κριτήριο σύμφωνα με το οποίο ψωνίζει. Πιο αναλυτικά, μόνο το 20% των 250 ατόμων που απάντησαν στην ερώτηση «Με ποιο κριτήριο ψωνίζετε;» δηλώνει πως η τιμή των προϊόντων είναι αυτή που προσδιορίζει κυρίως τις αγορές του, ενώ το 80%, όπως προαναφέρθηκε, θεωρεί την ποιότητα το πιο σημαντικό κριτήριο. (Αν και δεν διευκρινίστηκε στη δημοσκόπηση, η ερώτηση αφορούσε στα τρόφιμα, σ’ αυτά αναφέρεται και το παρόν άρθρο.)

Όλοι ξέρουμε τι είναι τιμή… Είναι δύσκολο όμως να προσδιοριστεί τι ακριβώς εστί ποιότητα. Σύμφωνα με τη USDA ποιότητα είναι «το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος που προσδιορίζουν το βαθμό αποδοχής του από τον καταναλωτή», εννοώντας και τα εμφανή και τα αφανή χαρακτηριστικά του προϊόντος. Η εξωτερική εμφάνιση και η συσκευασία παραδείγματος χάρη είναι κάτι που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον καταναλωτή, ιδίως στην περίπτωση που του είναι άγνωστο το προϊόν, το οποίο σκοπεύει να ψωνίσει. Είναι γνωστή η πρακτική ορισμένων σούπερ-μάρκετ, που σκοπίμως χρησιμοποιούν απλές, «φτηνιάρικες» συσκευασίες για τα οικονομικά προϊόντα που πωλούνται υπό την επωνυμία τους, για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όντως, τα είδη αυτά είναι πολύ φθηνά. Και αντίστροφα: προσεγμένη συσκευασία σημαίνει ταυτόχρονα και καλή ποιότητα για τον καταναλωτή.  Τα αφανή χαρακτηριστικά ενός προϊόντος (πχ. διατροφική αξία, ο τρόπος και τόπος παραγωγής) είναι εξίσου σημαντικά.

Στους πρωταρχικούς αυτούς παράγοντες προστίθενται και άλλοι υπολογίσιμοι, όπως η παγκοσμιοποίηση των αγορών, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός, τα ΜΜΕ και η διατροφική στρατηγική της κάθε χώρας. Η εξισορρόπηση όλων αυτών των παραγόντων είναι ευθύνη της πολιτείας. Ξεκινά από μια σωστή νομοθεσία και ελεγκτικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβάνει την διατροφική αγωγή από την παιδική ηλικία, αλλά και τις απαιτούμενες στρατηγικές ανάπτυξης και ενίσχυσης των τοπικών παραγωγών και αγορών. Παντοτινός στόχος πρέπει να είναι η ικανοποίηση και η εμπιστοσύνη του πελάτη, τα συναγόμενα οφέλη προς όλες τις πλευρές και βέβαια, η βέλτιστη σχέση τιμής και αξίας του κάθε προϊόντος.

Πηγές:
Τρόφιμα και καταναλωτής. Ομιλία του Χαράλαμπου Ν. Λαζαρίδη.
Δύο πολιτικές ποιότητας τροφίμων, μόνο μία διέξοδος για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα. Νικόλαος Βάγιας, ΝΕΑΚ.
http://www.eytrofia.gr

Χρήσιμα links:
Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος: http://www.iad.gr/ver2/site/content.php?sel=79
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: http://www.efpolis.gr/

Μας ενδιαφέρει η γνώμη σας! Στείλτε μας ηλεκτρονικό μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

greca front
 
 
kebab jorgos front
 
 
gardens front
 
 
rodi front
 
 
fule front
 
 
litaliano front
 
 
PIZZA ANTICO
 
 
 
 
oreos-souvlaki
 
 
CORNER PIZZA
 
 

OSCAR-PIZZA

 
 

 

top